90e Vierdaagse van Nijmegen 2006

4daagse20logo202sbs6_3
P7190188

Maandag 17 juli  om 08.15 uur – zijn Jan, Rita, Simone, Rolf, Ina en Maudy naar Nijmegen gereden. Om half tien hebben we onze startbewijzen opgehaald. We hebben nog kort over de Wedren gelopen en zijn vervolgens naar het SCOUTING VIERDAAGSE KAMP gereden om Simone en Maudy weg te brengen.

De tent was zo opgezet. Heerlijk onder de bomen lekker in de schaduw. Jan en Rita hebben Ina en Rolf naar hun slaapadres gebracht en zijn toen teruggereden naar Rijssen. Jan en Rita zouden samen met Renxc3xa9 op en neer gaan rijden de komende dagen.

Toen Rolf en Ina hun spullen hadden uitgepakt zijn ze naar de stad gegaan om het vierdaagse kado voor de groep te gaan ophalen. Omdat de 4Daagse 90 jaar bestaat kreeg iedereen een rugtas!! We hebben er niet lang voor hoeven wachten en gingen met 7 stuks de deur weer uit. We hebben de tassen toch maar even naar ons slaapadres teruggebracht. Daarna de stad weer in. Met Simone en Maudy afgesproken om ze om half vier te ontmoeten in de stad.

P7170059_1
P7170093_2

Dat ging prima. We hebben nog wat gewandeld en gewinkeld.

P7170070_1

Uiteindelijk naar de Waalkade gelopen en er heerlijk een ritje gemaakt in het Reuzenrad! Hierna hebben we wat liggen zonnen op de kade en werd er een bezoekje gebracht aan Donjon. Een hele hoge toren welke was opgetrokken uit steigerpalen. We zijn met een lift naar boven gebracht en hadden een schitterend uitzicht over Nijmegen en omstreken.

P7170123

Half zes naar het Goffert Stadion gegaan voor de vlaggenparade. Deze was geweldig. Optredens van Paul de Graaf, Lee Towers, Thomas Berge, muziekkapellen van diverse legeronderdelen etc. etc.

De vlaggenparade duurde anderhalf uur en was mooi! Om 22.00 uur gingen we naar onze slaapadressen. Om 24.00 gingen we naar bed.

(Hieronder staan een 3-tal linken naar filmpjes. Wilt u na het zien van de filmpjes terugkeren naar ons weblog, dan moet u links bovenaan op uw scherm – met de muis – de knop “vorige” aanklikken!)

Paragliders landen in de Goffert.

Vlaggenparade Goffert Stadion met Paul de Graaf, Maudy en Simone. 

Vlaggenparade: The Wave.

——————————————————————————————————————

Dinsdag 18 juli 2006:

Start 4Daagse: 1e dag Elst:

Routekaart 1e dag 4Daagse. 

Rolf en Ina zijn om 04.15 gestart (50 km), Maudy en Simone (40 km) om 05.35 en Jan, Rita, Simone en Rene (40 km) om 05.45.

P7180128

Het is altijd weer spannend aan de start. Weer het begin van 4 dagen je grenzen verleggen. Als Ina en Rolf starten is het nog nacht. Het heeft wel iets al die gekleurde mensen in het donker.

We gaan op pad. Ieder van ons loopt zijn eigen tempo en zijn eigen route. We hebben contact via onze mobieltjes. We zullen elkaar verder vandaag tijdens het wandelen zelf niet tegenkomen.

P1010010

Het eerste stuk tot aan de splitsing Rijkerswoerdse Plassen/Huissen is voor iedereen gelijk. We gaan over de Waalbrug, waar we de Slijkewijkse stappers tegenkomen die ons mooi op de kiek hebben gezet. Na de brug gaat het naar Lent en verder naar Bemmel. Hier is onze eerste stop bij de katholieke kerk. Hier drinken we koffie en bezoeken we de kerk. Rolf steekt er voor de niezoznel wandelaars een kaarsje op. Of het helpt??

We zijn hier om zeven uur. Na de korte koffiestop gaan we richting genoemde splitsing. Elk jaar een moment dat je denkt: “hier gaat de rest linksaf, en wij gaan naar rechts de 50km lus in ……….

Het is en blijft een stuk waar Rolf maar niet aan kan wennen. Het is alsof in dit stuk de autopilot erop gaat. Maar dan wel een autopilot die veel kabaal maakt. Zingen en de komiek uithangen is in deze lus een aardig tijdverdrijf.

P1010018_1

Ik kom zowaar mijn aardige agente tegen van het korps Amstelland. Stom toeval? Best wel grappig dat we elkaar gelijk herkenden! Twee jaar terug sprak ik haar elke ochtend en het was best wel grappig dat we elkaar dagelijks tegenkwamen. Vorig jaar heb ik haar niet gezien, ze had een cursus die helaas tijdens de 4Daagse plaats vond.

Iedereen heeft commentaar op onze shirts. De tekst die voor- en achterop staat is: “niezoznel.nl”. Dat geeft andere wandelaars weer genoeg voer om er wat over te zeggen. Kennen jullie het nummer: “Pappie loop toch niezoznel……….punt nl?” Dat zongen vele medewandelaars. Gezellig en leuk…

We lopen door Huissen (aankomst daar 09.15 uur). Hier komen we de Slijkewijkse stappers tegen. Dat was dus enorm keten geblazen. Die kerels waren net zo maf als ikzelf. Hierna naar Elden (arriva 10.00 uur). We zijn in Elden als Maudy belt. Die hebben de samenkomst van de 40/30 km. reeds bereikt, evenals Jan, Rita en Rene. Wij moeten nog wel even door voordat we daar zijn.

P7180135
P7180136

De tocht voert ons verder. Inmiddels is het al aardig warm geworden. We lopen om 11.15 uur Elst binnen. De route loopt er nu wat anders. We gaan onder het spoor door. Het is hartstikke warm. We drinken al heel erg veel.

Maudy en Simone zitten dan al zo’n beetje bij de plassen van Slijk-Ewijk. Jan, Rita en Rene zijn dan nog verder weg.

P7180141
Herschaalde_kopie1_van_p7180143

Als wij door Elst zijn gelopen loopt de temperatuur alleen maar op. Op de weg tussen Elst en Valburg worden echt tropische temperaturen gemeten. Er is geen schaduw. We verlangen naar de plassen bij Slijk-Ewijk. We willen daar minimaal een half uur in de schaduw uitrusten. Als we er om kwart over twee vertrekken krijgen we bericht dat Jan, Rita en Rene binnen zijn. Pff, wij moeten dan nog zo’n 12 km. lopen!

Het is goed dat we uitrusten. Dit keer gaan de schoenen uit en ook de sokken. We zijn wel moe dus deze rust zal ons goed doen. Er liggen lui compleet uitgeteld in de schaduw. Ze hebben spierpijn, hoofdpijn, zijn misselijk etc. Gelukkig gaat het met ons goed. We drinken enorme hoeveelheden water en nemen veel Lakrisal tabletten in.

P7180147_3

Nog 1 plaats te gaan voor de dijk bij Oosterhout. Om kwart voor twee zijn Maudy en Simone binnen. Tjonge dan zijn wij nog op weg naar Oosterhout. Als we daar om ongeveer half 3 gaan we de dijk op. We drinken eerst nog een liter water de man en nemen ook een liter water mee. Dat zou toch genoeg moeten zijn.

Het is smoorheet en stil op de dijk……………………. P7180148_1

De eerste dag van de 4Daagse zit er bijna op. Gekkenwerk lijkt het wel.

P7180152_1

Voor je lol in 35 graden gaan wandelen en dan ook nog over asfalt met een temperatuur van 50 graden celcius. Het is goed dat ik de hele dag een sjawl van New balance op mijn hoofd had liggen en daarover heen een pet, die ik beide telkens nat gemaakt heb. Veel water drinken, 9 liter in totaal, regelmatig wat eten, snoepjes en lakrisal slikken heeft ons geholpen.

P7180153_1

We halen de eindstreep om 15.50 uur. We realiseren ons dan nog niet dat achter ons de ellende pas goed begonnen is.

Filmpje binnenkomst, Rolf en Ina, 1e dag 4Daagse. 

Uiteindelijk sterven er twee wandelaars. Twee teveel. Ik heb me werkelijk afgevraagd of op een dergelijke wijze wandelen nog wel leuk is. Je hebt een eigen verantwoordelijkheid die je moet nemen. Je hoeft niet te starten, je hoeft niet door te wandelen. Je kunt ten alle tijden stoppen met lopen. Toch klinkt dat simpel……..we zijn wandelaars en geven niezoznel op. Willen is kunnen, maar niet altijd.

’s Avonds wordt ik op de Wedren nog geïnterviewd door Fons van der Poel van de KRO.

Als we de dag erop thuis komen is alles onwerkelijk. Niemand van onze groep is uitgevallen en toch zijn we thuis. Een dubbel gevoel. Wel kijken we ’s avonds naar de Kro “Het Gevoel van de Vierdaagse”. Het is een mooie uitzending. Zelf kom ik ook aan het woord. Een mooi document voor later van de 90e 4daagse!

KRO: Het gevoel van de vierdaagse. Uitzending 3, woensdag 19 juli.

(Op de site onder het kopje: Woensdag 19 juli: uitzending 3 – “video bekijken” aanklikken! Na 4 1/2 minuut komt Rolf in beeld!!)

P7180171

Toch zijn we blij dat we erbij waren en de eerste dag hebben gehaald.  Het was een korte 4Daagse met een onvoorspelbaar einde. De 90e 4Daagse van Nijmegen werd afgelast. Het was een dijk van een tocht!! Maar wel bijna een dijk te ver!!

We hopen dat we er allemaal van hebben geleerd en dat het bestuur niets te verwijten zal zijn. Dat oordeel is voorlopig aan justitie. Ze willen bezien of er strafrechtelijke stappen moeten worden genomen jegens het 4Daagse bestuur van de KNBLO.

Lauwerkrans6

Zoals nu de vlag ervoor staat, zullen Jan, Rita, Rolf en Ina volgend jaar niet meer van start gaan.

Andere wandelingen lonken………………………………..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s