Twentepad 2009 etappe 1

P5300026 In 2004 wilde Ina en ik al het Twentepad gaan lopen. Het kwam er maar niet van. Kids nog te klein dus loop je de tocht niet. Nu jaren later. Meer ervaren wandelaars en beter opgewassen tegen het lopen op onverharde paden. We besluiten om het Twentepad in 2x te lopen. Etappe xc3xa9xc3xa9n van Almelo naar Beuningen. Een afstand van 53 km. Deze tocht stond voor vandaag op het programma. De tweede etappe is van Beuningen naar Almelo. Dat is 37 km. 90 km in het totaal.

P5300002 P5300005 Zo vertrokken we niet te vroeg per bus, omdat de trein liep niet, naar Almelo. Hie zijn we om kwart voor negen gestart. We moesten naar het beginpunt lopen van het Twentepad. 2,5 km verderop. Lopen door almelo en zien er zowaar opnamens van een film……… Grappig.

P5300007 P5300010_2Om tien over negen zijn we werkelijk gestart. Huize Almelo alweer achter ons latend. Lopen langs het oude tolhuis. Zo gaat het met een heerlijk weertje verder. Gaan een stukje langs het kanaal Almelo-Nordhorn. Van hieruit naar Tubbergen. Tegen kwart voor twaalf zijn wij hier. Schijnt er de Essenwandeltocht te zijn. Wij naar het startlokaal. Drinken daar koffie en krijgen zowaar een stempel voor in ons wandelboekje. Leuk toch! Om twaalf uur lopen we verder, nu richting Ootmarsum. Het zou vijf uur en een kwartier gaan kosten om daar te komen.

P5300018 Lopen achter Tubbergen door een smal pad wat begroeid is met distels en brandnetels. Wel zo gezellig. Tja kijk het filmpje er maar eens op na…..

P5300032_2 We lopen naar de zgn. Mandercirkels. Tja textielbaronnen die iets wilde uitproberen. Zoek het zelf maar eens op wat die cirkels inhouden. We komen daar tegen twee uur aan. De natuur is hier schitterend te noemen.

P5300035_2 P5300038_2 We lopen zowaar over een pad evenwijdig met de grens van Duitsland. Ik ben 22x in Duitsland geweest. Tja even Duitsland in en er weer uit, er weer in en er weer uit…… best wel grappig. Verderop zouden we weer bij een grenspaal komen. De natuur is er nog steeds mooi en we genieten volop.

P5300045P5300059De Galgenberg is schitterend qua uitzicht. Lopen naar de Watermolen van Bels en daarna naar de molen van Frans. Via het Springendal gaat het naar Ootmarsum. Uren hebben we gelopen. Zien een boerderijtje die geveltekens en goa stokken verkoopt. Er hing xc3xa9xc3xa9n Goa stok. Nou die mocht ik van Ina kopen. Na al die jaren hebben we er xc3xa9xc3xa9n!! Een echte Twentse!!!

 

P5300071  Na 5 en een kwartier bereiken we Ootmarsum. We hebben trek. Gaan naar AH en kopen er een slaatje, een toetje met muesli en cola. Dit eten we heerlijk op naast de katholieke kerk, waar we gezellig bij een fontijn gaan zitten. De kerkdienst begint er bijna. Na het lekkere eten maken we foto’s. Rolf met de Poaskearls.

P5300077_2 Twente kent eigen gebruiken, zoals het midwinterhoornblazen en de paasvuren. Exclusief Twents zijn ze niet: het gebeurt ook elders in Oosten -en Noord Nederland. Een gebruik, dat enkel en alleen hier voorkomt, is het vlxc3xb6geln in Ootmarssum, een eeuwenoud stadje vlakbij de Duitse grens. Sommige kronieken noemen Ootmarsum al in 126 na Christus; rond 770 verrees er een van de eerste kerkjes in Twente. In dit katholieke dorp wordt Pasen uitbundig gevierd, waarbij acht mannen, xe2x80x98Poaskearlsxe2x80x98, een hoofdrol spelen. Zij maken tijdens de paasdagen een rondgang door het dorp en brengen heil en zegen van huis tot huis. De inwoners lopen hand in hand in een lange sliert achter ze aan doo
r het stadje (en door cafxc3xa9xe2x80x99s) en zingen afwisselend twee paasliederen.

Dit xe2x80x98vlxc3xb6gelnxe2x80x99 bestaat al eeuwen: mogelijk stamt het van een middeleeuwse processie van geestelijken. Sluitend bewijs is er niet, maar de oorsprong kan ook bij de Germanen liggen: zij trokken vanaf een gewijde plaats naar hun dorp en brachten daar heil en zegen. De hele gemeenschap deed mee en trok achter elkaar lopend door de huizen. De Poaskerls zijn jonge mannen, gekleed in lange regenjas en gleufhoed. Om voor de erebaan in aanmerking te komen, moeten ze jong, ongetrouwd, geboren en getogen in Ootmarsum en rooms-katholiek zijn. De oudste twee haken af na Pasen en het jaar daarop zoeken de overgebleven zes er twee nieuwe bij.

Op paaszaterdag geeft het achttal leiding aan het sprokkelen van hout voor het paasvuur. Op Eerste paasdag verzamelen de Paoskerls zich om 8.30 uur voor de xe2x80x98Rondgang rond de Wemexe2x80x99: daar doen alleen mannen aan mee. xe2x80x99s Middags herhalen ze de rondgang. Tegen 17.00 uur gaan de acht mannen naar de paaswei aan de Almeloseweg, lopen rond het voor het paasvuur opgestapelde hout en beginnen met het vlxc3xb6geln. Rond 20.30 uur wordt het paasvuur ontstoken. Op Tweede paasdag wordt het vlxc3xb6geln – zonder paasvuur – herhaald.

P5300063 P5300082Ootmarssum izzo mooi. We zouden er wel willen wonen!! In Ootmarsum besluiten Ina en ik om toch door te lopen naar Beuningen. 10 km. verderop en we hebben al 42 km gelopen….Hebben evenwel nergens last van.

P5300086

Het is er zulk mooi weer en Ina en ik genieten zo verschrikkelijk van alles. Het is tijden geleden dat we samen hebben gelopen, en dan wel zo’n afstand……Het gaat goed! Geen onvertogen woord valt er. We laten Ootmarsum achter ons. Was zo leuk er te zijn. Het worden eigenlijk 11 kilometers die we zonder enig probleem lopen. Na ja op de muggen na dan. Als je maar even stil staat worden we bedolven onder de muggen. Ze prikken als gekken. We zitten dus onder de muggebulten. Komen langs het al eerder genoemde kanaal. Steken deze over en komen bij de Springendaalse bronnen. Lopen van daaruit naar de Dinkel. Steken deze over en wandelen langs het mooie huis Singraven.

P5300091 Een hele tocht, als we om kwart voor acht aankomen bij de weg van Denekamp naar Oldenzaal. Hier moeten we de bus pakken. Die rijdt ons voorbij en besluiten een biertje te gaan drinken in het hotel tegenover de bushalte. Even zitten na 53 km.

De bus brengt ons naar Oldenzaal. De trein naar hengelo. Een snelbus naar Almelo. Per bus naar Rijssen. Om kwart over tien zijn we thuis. Voldaan, meer dan voldaan en een gao stok rijker………maar ook muggebulten. 22 op mijn rug en dan maar niet te spreken over mijn benen….die zitten onder….

Maandag verder…….. Etappe 2. Beuningen – Almelo  37 km!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s