Pieterpad: Gaanderen – Tolkamer

Het was nul graden toen we gisterenmorgen naar het station fietsten. Man, met bevroren handen kwamen we er aan. Kaartjes gekocht en om kwart voor acht met de trein naar Gaanderen gereden. Hier kwamen we om kwart over tien aan en zijn gelijk gestart.

We zijn teruggelopen naar het punt waar we met het Pieterpad waren gestopt.

Zo gaan we in de mist en met veel bewolking van start. Het weer wordt al snel beter. De bewolking trekt weg en het wordt zonnig. We steken de Oude Ijssel over en gaan richting Braamt. Lopen over een bruggetje waar onderdoor het Waalsche water stroomt. Waal betekent Water!

P1080325 P1080329 De natuur is erg mooi en Ina en ik genieten volop. We komen aan in Braamt. We hebben er 9  kilometer opzitten en het is dan twaalf uur. We lopen langs de Braamse molen uit 1856, die ik dan ook maar even op de foto zet.

Braamt is een katholiek dorpje van zo'n 1000 inwoners. Het heeft een schutterij, een fanfare, een jaarlijkse kermis, een carnavalsvereniging en een oranjecomitxc3xa9.

Het dorpje ligt aan de voet van de Hettenheuvel. De hoogste van Montferland, 86m. Aan de voet liggen veel kiezelstenen. Uitgespoeld door water. Zand en grind door elkaar duidt op een stuwwal; de opstuwende kracht van de gletsjers in ijstijden. Zo'n 100.000 jaar geleden stuwde het landijs de rivierbodem op tot deze hoogte.

P1080332 P1080335 We gaan dwars over deze stuwwal lopen. Al met al zijn dat 10 kilometers. We klimmen ons gek en dalen is helemaal al geen pretje. Het is wel puffen en hijgen geblazen. Het worden evenwel 10 hele mooie kilometers. We komen er zomaar onze amsterdammer van vorige week tegen die lekker op een bankje in de zon zijn brood zit te eten. Het wordt weer een hartelijk weerzien.

P1080336 P1080338 We komen onderweg bij de Boterweg aan. Dit was een belangrijke handelsweg tussen Zevenaar, 's Heerenberg en Emmerich. 

Nu is het een stille boslaan.

P1080339 P1080340 Tegen twee uur bereiken we de duitse grens. Bij grenspaal 700 wordt uw razende reporter op de kiek gezet. Rechter been en rechter arm in Duitsland en linker been en linker arm in Nederland. We lopen over de brug de A3 over. Nu wandelen we in de warme zon in Duitsland.

Hier doet de razende reporter verslag van de korte weandeling over Duits grondgebied!

P1080347 P1080348 We lopen langs het blote voetenpad. We besluiten om onze schoenen maar aan te houden. We gaan nu naar Hoch Elten. Het is er werkelijk prachtig. Hier pauzeren we kort dachten wij. Achteraf was het een half uur.

Dat zou ons bijna opbreken als we later op de dag de bus in Tolkamer moesten halen om in Zevenaar te komen.

 

P1080351 P1080352 Het uitzichtspunt bij de Sint Vituskerk, een voormalige stiftkerk, is werkelijk prachtig. We zitten heerlijk in de zon en eten er een boterham en drinken er wat water.

 

P1080359 Hierna wordt de razende reporter gefotografeerd, zittend op een marmeren troon. Zo beziet hij de wandelwereld die nog voor ons ligt.

We bezoeken de kerk die werkelijk prachtig is. 

Deze heeft ook een beschermheilige. Machutus: beschermheilige tegen verlamming, verzwakking in de ledematen, jicht, zenuwziekte en alle kinderziekten.

P1080363 P1080364 P1080367

P1080368 We gaan nu van de heuvel af en dalen naar beneden. Steil is de helling wel en voorzichtigheid is geboden.

Ina heeft er minder problemen mee dan ik. Ik heb het niet zo op afdalen. Ik klim liever!

P1080371 Eenmaal beneden gaan we onder het spoor door en lopen we langs de grens met Nederland en Duitsland. Op weg naar Spijk.

Maken nog een mooie foto van de kerk bovenop de berg in Hoch Elten!

Spijk bereiken we om tien voor half vier.

We lopen de dijk op en gaan langs de Rijn lopen. Het is warm en we realiseren ons dat we de bus van 17 over vier wellicht niet gaan halen. Dat zou betekenen dat we er een uur moesten wachten en we wisten ook niet of er na 5 uur nog wel een bus zou rijden.

P1080378 P1080380 We liepen over die dijk met een moordend tempo. Tijd voor foto's was er bijna niet meer.

Mijn mobiele navigatie doet wonderen. Die geeft nl aan hoe lang je nog moet lopen. Het zou erom gaan hangen. Lopen langs een steenfabriek en langs een oude directeurswoning.

Tolkamer bereiken we om exact 4 uur. Nu nog naar het busstation lopen. Daar kwamen we om tien over vier aan. 5 minuten later arriveerde de bus. Samen met onze amsterdammer en nog twee Pieterpad wandelaars ging het richting Zevenaar. Net op tijd kwamen we aan op het station. Konden nog kaartjes kopen en daarna met de trein naar Arnhem.

Van hieruit naar huis. Kwart over zes rollen we Rijssen binnen.

Het was een prachtige tocht. Genoten hebben we van elke meter die we hebben gelopen.

Het volgende stuk Pieterpad wordt Tolkamer – Groesbeek. Gaan we gelijk met de pont over van Tolkamer naar Millingen a.d. Rijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s