Walk for infinity – Northsea Walk 2014


Woensdag, 28 mei 2014

Rijssen – Thesinge per auto

Tegen 5 uur kwam Carola in Rijssen aan. Met haar zouden we naar Thesinge rijden om daar 2 nachten bij Yorick te gaan slapen.

We hebben nog pizza gegeten en daarna zijn we naar Thesinge gereden. Hier kwamen we om half negen aan. We hebben ons geïnstalleerd en zijn daarna met Mieke en Hans wat gaan drinken. Dat was gezellig. Mieke en Hans zijn de lui bij wie Yorick woont.

Uiteindelijk zijn we gaan slapen. Ina en Carola in een aparte slaapkamer en ik bij Yorick op de kamer.

Donderdag, 29 mei 2014

Walk for Infinity: Greetsiel – Emden

Om vier uur opgestaan en daarna op weg gegaan naar Emden. We kwamen daar om 6 uur aan en zijn naar de Hochschule gelopen om er koffie te drinken.

WFI dag 1 (1)Er werd afgeroepen wanneer je naar de bussen moest lopen. Wij waren vrij snel aan de beurt. Om half zeven stonden we bij de bus te wachten. Hierna een korte rit naar Greesiel. We waren daar om zeven uur en konden gelijk starten. We lopen door dit mooie vissersdorpje. Echt een heel erg gezellig plaatsje om doorheen te sjouwen.

WFI dag 1 (2)WFI dag 1 (3)

Na Greetsiel gaan we op weg naar Pilsum, waar we tegen acht uur aankomen.

Bekijken er een kerk omdat we daar doorheen dienen te lopen. Een schattig kerkje al zeg ik het zelf.

WFI dag 1 (4)WFI dag 1 (5)WFI dag 1 (6)

 

 

 

We lopen van plaatsje naar plaatsje en de volgende is Manslagt. Bekijken er een kerk en drinken een soort van karnemelk met aarbeiensmaak. Het smaakte niet echt lekker maar hebben we dat drankje iig geproefd.

WFI dag 1 (7)WFI dag 1 (8)WFI dag 1 (9)WFI dag 1 (10)

WFI dag 1 (11)WFI dag 1 (12)WFI dag 1 (13)WFI dag 1 (14)We lopen hier nog door een boerderij en lopen langs een soort van herenhuis. Hierna worden we om kwart voor tien door wat duitsers welkom geheten met een drankje. Dat bleek whiskey te zijn. Oeps en dat om kwart voor tien!! We zijn dan in Groothusen.

In Groothusen mogen we weer door een kerk lopen. Wel weer een mooie kerk. Het lijkt wel of we een soort van kerkepad wandeling maken. We hebben al veel kerken gezien en het zouden er nog meer worden.

WFI dag 1 (16)WFI dag 1 (17)

Na Groothusen lag het plaatsje Hamswehrum op ons te wachten. We worden hier verwelkomd door een dame in klederdracht. Wel leuk en mochten onder een boog doorlopen. Onderweg komen we een klein duits menneke tegen die ons duidelijk maakte dat hij hier de baas was. Hoe grappig…

Hebben rust in een boerenstal waar een muziek groep aardige deuntjes voor ons speelt. Ik heb er maar een filmpje van gemaakt.

WFI dag 1 (18)WFI dag 1 (20)WFI dag 1 (21)Na de rust hobbelen we verder naar Upleward. Vanaf hier lopen we naar de dijk. Klimmen de dijk op en eenmaal boven gaan we erover lopen. Langs de Dollard. In de verte kun je Delfzijl zien liggen. Wij lopen richting de vuurtoren. Het weer is nog steeds bewolkt, maar gelukkig is het droog. We komen aan bij de vuurtoren en zien een televisieploeg opnames maken van deze wandeling.

WFI dag 1 (19)

WFI dag 1 (22)WFI dag 1 (23)Wij liepen na de vuurtoren door naar Campen. Ja er is een Rolf-Zakel-Strasse. Na ja mijn voornaam komt erin voor. Carola doet onderweg aan geocaching. In Camden moest ze er ook één vinden. Dat bleek geen probleem te zijn.

In Camden is een museum. We eten hier eerst een broodje worst en drinken er wat. Na deze rust gaan we door het museum. Wel leuk al die oude dingen bekijken…

WFI dag 1 (24)WFI dag 1 (25)

Zo loop je dan door een museum en zo loop je weer door de plaatselijke kerk. Wel mooi weer!

Op weg naar Loquard. Daar komen we aan om 12.50 uur. Lopen er door een school waar een groep aan het musiceren is. We luisteren met plezier hiernaar.

WFI dag 1 (26)WFI dag 1 (27)Bezoeken wederom een kerk…Hierna gaan we op weg naar Rysum.

.Je zou bijna gaan denken dat Rijssen ergens anders ligt, maar dan wel onder de naam Rysum. Hier in Rysum bevindt zich een kerk, van de Ev.ref. Kirchengemeinde, met daarin het oudste nog bespeelbare orgel ter wereld. Dit orgel dateert uit 1442 en is dus meer dan 565 jaar oud.

Wel leuk om dat orgel te zien en te horen die dag!!

WFI dag 1 (28)

WFI dag 1 (29)Ze wensen ons Zeit, Muse und Gottes reichen Segen. Mooi weerspiegeld in onderstaand gedicht van Elli Michler:

 

Ich wünsche dir Zeit

Ich wünsche dir nicht alle möglichen Gaben.
Ich wünsche dir nur, was die meisten nicht haben:
Ich wünsche dir Zeit, dich zu freun und zu lachen,
und wenn du sie nützt, kannst du etwas draus machen.

Ich wünsche dir Zeit für dein Tun und dein Denken,
nicht nur für dich selbst, sondern auch zum Verschenken.
Ich wünsche dir Zeit – nicht zum Hasten und Rennen,
sondern die Zeit zum Zufriedenseinkönnen.

Ich wünsche dir Zeit – nicht nur so zum Vertreiben.
Ich wünsche, sie möge dir übrig bleiben
als Zeit für das Staunen und Zeit für Vertraun,
anstatt nach der Zeit auf der Uhr nur zu schaun.

Ich wünsche dir Zeit, nach den Sternen zu greifen,
und Zeit, um zu wachsen, das heißt, um zu reifen.
Ich wünsche dir Zeit, neu zu hoffen, zu lieben.
Es hat keinen Sinn, diese Zeit zu verschieben.

Ich wünsche dir Zeit, zu dir selber zu finden,
jeden Tag, jede Stunde als Glück zu empfinden.
Ich wünsche dir Zeit, auch um Schuld zu vergeben.
Ich wünsche dir: Zeit zu haben zum Leben !

Wat al die kerken bezoeken zoal teweeg bachten deze dag!

Na dit mooie bezoek aan deze bijzondere kerk gaan we uiteindelijk richting Emden. Het is nu half twee en hebben nog zo’n 12 km te gaan.

Het wordt nu een lange wandeling richting Emden. Onderweg doet Carola nog wat aan haar geocaching. Ze zal er uiteindelijk 18 vinden deze dag!

Met nog zo’n 7 km te gaan komen we aan bij de Feuerwehr van Emden Logumer Vorwerk. Hier rusten we wat uitgebreider. Het weer is omgeslagen en het is knap warm geworden.

WFI dag 1 (33)WFI dag 1 (35)Na 20 minuten lopen we verder. Het is warm en eerlijk gezegd lijkt het hier in Duisland wel op een zondag. Er is niks open en nergens een biertje of zo te krijgen. Tja Hemelvaart is dan wellicht anders als bij ons in Nederland. We lopen de laatste 5 kilometers en weten nu al dat we nooit op tijd binnen zullen zijn. Onderweg bekijken we nog een kerk en komen aan bij een molen. Hier konden we eindelijk een biertje kopen. Het is dan al half zes of zo….Ina is het met mij niet eens en loopt door om op tijd binnen te zijn. Uiteindelijk gaan Carola en ik ook op stap voor de laatste kilometers. Kwamen wel te laat binnen maar Ina had onze kaarten al laten afstempelen. Ze deden verder niet moeilijk.

WFI dag 1 (36)WFI dag 1 (38)We krijgen in de Hochschule wat te eten en drinken er nog een biertje. Tegen kwart over zes gaan we naar de auto en rijden terug naar Thesinge.

WFI dag 1 (43)

WFI dag 1 (44)Met Carola doe ik nog een geocach in Thesinge en vinden de cache op de begraafplaats. We gaan terug naar Yoricks kamer en kijken nog wat tv. Uiteindelijk is het tijd voor bed. Morgen weer vroeg eruit!

 

Vrijdag, 30 mei 2014

Walk for Infinity: Delfzijl – Groningen

Ik was vroeg wakker kwart over vijf. De zon kwam net op en dat was wel een heel mooi gezicht.

WFI dag 2 (1)

WFI dag 2 (2)We gaan met de auto naar het sportcentrum in Groningen. We drinken hier koffie en met de bus ging het naar Delfzijl. In evenementenhal de Boegschroef starten we om 7 uur.

 

WFI dag 2 (4)WFI dag 2 (5)We lopen richting Appingedam. Hier komen we om een uur of 8 aan. We lopen hier door het museum Stad Appingedam. Dat was wel mooi moet ik eerlijk bekennen. Even later lopen we door de Nicolaikerk. Een mooie kerk. Verder kan Appingedam me niet zo bekoren.

WFI dag 2 (6)

WFI dag 2 (7)WFI dag 2 (8)WFI dag 2 (9)

 

 

WFI dag 2 (11)We lopen nu richting Wirdum. Onderweg hier naartoe Lopen we langs Melkveebedrijf Brok. Hier ligt een koe te bevallen. We kunnen hierop wel wachten maar dat kon nog wel even duren.

 

We besluiten door te lopen naar Wirdum.

WFI dag 2 (13)WFI dag 2 (14)Hier rusten we en komen in gesprek met een lieftallige moeder en haar dochter. Tja dat leek ons wel een type voor Yorick. Zij zag het wel zitten, tenminste de moeder van deze jongedame.

We hebben er veel lol gehad maar zijn op een gegeven moment weer op stap gegaan.

WFI dag 2 (17)Garrelsweer was het volgende dorp. In Garelsweer zou Ubbo Emmius hebben gewoond. Ubbo Emmius was de eerste rector magnificus van de Rijks Universiteit Groningen. We staan even stil bij dat huisje. Even later lopen we door het dorpshuis van Weersterheem.

WFI dag 2 (18)WFI dag 2 (19)Daarna gaan we op weg naar Winneweer. Charlotte loopt vanaf hier met ons verder. Dat was wel gezellig. Lopen door de weilanden richting Ten Post/Kröddeburen. Hier hebben we een rust en ga ik ongenadig aan de schandpaal…

WFI dag 2 (20)WFI dag 2 (21)Na de rust gaan we met Charlotte erbij verder. We lopen richting Ten Boer. Onderweg staat een boer met een stier op de weg. Dat vonden wij echt grappig. Dus gelijk op de foto met dat beest. De boer had veel bekijks en wij hadden de grootste schik.

WFI dag 2 (24)WFI dag 2 (25)In Ten Boer lopen we door de Kloosterkerk, waar een persoon als dominee verkleed een preek hield. Kort maar krachtig. Hoe leuk…..In deze kerk heb ik 5 kaarsjes aangestoken. Dat had ik Annika beloofd. Als zich de mogelijkheid zou voordoen om deze voor haar gezin aan te steken. Zo branden er 5 kaarsjes voor Annika, Willem Jan, Monika, Tom en Jocobien.

WFI dag 2 (26)We rusten hier nog in Ten Boer…..

 

 

WFI dag 2 (28)We gaan na deze rust richting Thesinge lopen. De plaats waar Yorick dus een kamer heeft in een oude pastorie. Als we daar aankomen lopen wij naar de pastorie. Charlotte gaat daar verder.

 

WFI dag 2 (30)

WFI dag 2 (29)

WFI dag 2 (33)Bij Hans en Mieke zitten we heerlijk in de tuin met een biertje erbij.Dat werd een gezellig vertoeven. Maar van daaruit is het nog 12 km. Het is dan kwart voor drie. Gaan nog even een kerkje van Thesinge bezoeken en lopen verder door Thesinge.

WFI dag 2 (31)

WFI dag 2 (35)WFI dag 2 (34)

 

 

 

WFI dag 2 (36)WFI dag 2 (37)

 

 

 

WFI dag 2 (38)WFI dag 2 (39)Nu op naar Garmerwolde. Hier is het nog 8 km lopen naar Groningen. In Garmerwolde lopen weer door de plaatselijke kerk. Hier is nog een stempelpost en bekijken de kerk.

Het is inmiddels 4 uuren hebben nog 1 1/2 uur om 8 km te lopen. Dat wordt krap.

Carola heeft deze dag wat minder geocaches. 8 in het totaal, die ze allemaal heeft gevonden.

WFI dag 2 (41)WFI dag 2 (42)We zijn in Groningen nog door een vlindertuin gelopen. De snelheid was er wel uit en ik besluit in een supermarkt twee biertjes te kopen voor Ina en mijzelf. Het werd een kris kras route door Groningen en de klok tikte aardig weg.

WFI dag 2 (43)WFI dag 2 (44)Lopen langs de haven van Groningen en komen erachter dat wij de laatsten zijn die nog binnen moeten komen.

WFI dag 2 (45)WFI dag 2 (46)WFI dag 2 (47)De motorrijder die de pijlen moet weghalen rijdt vanaf daar achter ons en haalt elke keer als wij een pijl voorbij zijn de pijl weg. Dit doet hij totdat we de finish bereiken.

Uw razende reporter maakte op weg naar de finish nog even een take……..

WFI dag 2 (48)WFI dag 2 (50)WFI dag 2 (51)We lopen de Martinitoren voorbij en de finish komt in zicht. We bereiken de finish om 2 minuten over half zes. Krijgen voor twee dagen lopen een sleutelhanger. Verbaasd vroeg ik welke medaille we dan krijgen, immers we zouden een attentie krijgen en een herinnering. Nou die sleutelhanger was de beloning. Ik heb ter plekke gezegd dat ik dat belachelijk vond en heb de sleutelhanger weer teruggegeven aan de dame achter de finish balie.

NSW_600x400pxHet schoot me in het verkeerde keelsgat en de dame in kwestie deed er nog een schepje bovenop.

Carola kon gelukkig nog een shirt scoren. Helaas was mijn maat al uitverkocht…

Enfin de macaroni smaakte in ieder geval. Ik heb met de organisatie nog een ietwat onaangenaam gesprek gehad en hierna gingen we naar de bus die ons naar het punt zou brengen waar we die morgen waren vertrokken. Hier stond de auto van Carola. Eenmaal daar aangekomen zijn we met de auto teruggereden naar Rijssen en Carola verder naar Almelo. Het was een schitterende wandeling. Duitsland was mooi maar er was verder niet veel te krijgen. Nederland was ook mooi al zeg ik het zelf. Het leek wel een tweedaagse kerkepadwandeling. Nog nooit heb ik in twee dagen zoveel kerken van binnen en van buiten gezien.

We hebben voor deze tocht veel geld moeten betalen en eerlijk gezegd vond ik dat voor hetgeen werd geboden het teveel was.

Die klacht hoorde ik van meerdere wandelaars.

In Thesinge was het goed vertoeven en hebben er heerlijk kunnen slapen. Daarvoor onze dank aan Yorick, Hans en Mieke!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s