Graafschapspad: Dieren – Zutphen

Zaterdag, 27 september 2014

22 maart van dit jaar zijn we begonnen aan het Graafschapspad. De eerste etappe liepen Ina en ik met Wieteke uit Colmschate.

Vandaag stond de laatste etappe op het programma: Dieren – Zutphen.

GPS DZ (1)Het was weer vroeg de veren uit om de trein van 8 uur te halen. Per trein ging het naar Deventer. Daar moesten we wachten dus een kop koffie om wakker te worden ging er wel in. Het was knap mistig overal en dat bleek goed toen we per trein aankwamen in Dieren. We liepen naar de IJssel en daar was bijna niet te zien. Het veer aan de andere kant van het water was niet eens te spotten.

Ineens doemde dit veer op uit de mist en konden we in de mist de oversteek maken c.q. wagen.

GPS DZ (2)Aan de andere kant na Olburgen, moesten we de dijk verlaten om naar Rha te lopen. Nou die markering hebben we door de mist gemist en liepen daardoor de alternatieve route over een mistige dijk. Het had wel wat. De zon probeerde erdoor te komen wat maar niet echt lukte.

Op een gegeven moment kwamen we aan op een splitsing waar we niets van snapten. Hier kwamen we erachter dat we eigenlijk een andere route hadden moeten volgen. Maar ja teruglopen was geen optie. We zijn nog wel even naar Steenderen gegaan omdat Ina’s oma daar was geboren ooit.

GPS DZ (3)Het weer klaarde op en de zon brak door. De blauwe lucht maakte plaats voor de witte omhulling waar we twee uur in hadden gelopen. We passeren de Beltmolen tussen Steenderen en Bronkhorst. Lopen nu langs een watertje naar het het gemaal Spaensweert en daarna gelijk naar het kleinste stadje van Nederland: Bronkhorst.

GPS DZ (5)GPS DZ (6)Een liefelijk dorpje met maar 155 inwoners vernamen wij. Hier bij het Wapen van Bronkhorst koffie gedronken en daarna het kerkje bezocht. Kregen een hele uitleg over dit stadje.

GPS DZ (7)GPS DZ (8)

 

 

 

GPS DZ (9)

Hierna naar het pontje gelopen en naar Brummen gevaren. Van de oversteek maakte uw razende reporter een filmpje.

 

GPS DZ (10)GPS DZ (11)Eenmaal aan de overkant zijn we richting Brummen gelopen. Stukje langs de autoweg gelopen en daarna de grasdijk op richting IJssel. De brandweer was aan het oefenen bij een boerderij onderaan de dijk. Het blijven stoere jongens. Eerst fikkie steken en dan blussen maar….

Bij de zuiveringsinstallatie gingen we van de dijk af om vervolgens over de verharde weg de Cortenoever in te lopen. We wilden nog naar het Ganzenei lopen, een boerderij in een meanderend gebied.

De klinkerweg erheen vonden we, maar na een meter of 500 besloten we toch maar niet naar dit meanderende gebied te gaan kijken.

Zo lopen we naar de IJsselbrug. Via deze brug steken we genoemde rievier over en genieten van het panorama uitzicht over Zutphen.

GPS DZ (12)

Nu is het nog maar 3 km. naar het centrum. We hebben veel te zien dat laatste stuk en om 5 voor drie waren we bij het eindpunt, c.q. beginpunt van het Graafschapspad.

GPS DZ (13)

In 5 etappes hebben we deze gelopen. Gezellig en door een mooi landschap in de Achterhoek.

GPS DZ (14)Nu nog even op zoek naar het huis van Richard de Vlaggenist. Dat vonden we zonder enig probleem. We hebben koffie en fris bij hem gedronken en hebben veel gepraat over onze wandel ervaringen. Richard woont in een soort van museum in een mooi pand in de binnenstad.

GPS DZ (16)GPS DZ (15)Ik kreeg een mooi glas van hem kado welke ooit is uitgegeven tgv de 50e 4Daagse.

Na een bezoek van anderhalf uur zijn we nog even de stad ingelopen. 5 uur per trein terug naar Rijssen, waar we om 18.00 uur aankwamen.

Het Graafschapspad zit erop……

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s