Twentse Weg

 

TwentseWeg (19)

Om vroeger van Zwolle naar het achterland Twente te reizen, en mogelijk nog verder naar Duitsland, was een hele onderneming. Lang voordat de A1, de spoorlijn, de straatweg via Raalte en Nijverdal, en het Overijssels Kanaal er waren, was er maar een mogelijkheid: De Oude Twentse Weg. Dit was ooit een belangrijke handelsweg en was, zoals ook de Hessenwegen, geen mooie verharde weg, maar een zandweg, en dan vaak meerdere karrensporen breed.  Deze weg is al in de 12e eeuw als zodanig vermeld!

Zoals een rivier haar loop kan veranderen, zo veranderde ook de loop van de Twentse Weg in de vele eeuwen dat deze werd gebruikt. Een groot deel van deze weg bestaat nog steeds. Andere delen zijn verdwenen nadat deze route in onbruik is geraakt door de aanleg van de de straatweg naar Twente, de spoorweg en het Kanaal. Deze fietstocht volgt de Oude Twentse Weg, voor zover dat mogelijk is, tussen Zwolle en Wierden. Een deel van het traject is precies hetzelfde als de oude weg, op andere plaatsen kunt u de oude weg terugvinden als bospad.

Ina en ik hebben deze Twentse Weg gelopen op 14 en 16 mei 2015. 66 kilometer in het totaal!

Donderdag, 14 mei 2015

In alle vroegte eruit om Ina op te halen. Samen met de scooter naar Nijverdal gereden. Daar gewacht op de trein en om kwart voor acht naar Zwolle getuft.

TwentseWeg (1)TwentseWeg (6)Zo konden we vroeg starten voor een lange tocht over de oude handelsweg. Vanaf het station zijn we kris kras door Zwolle gelopen. Het was er nog hartstikke stil. Op Hemelvaartsdag verwacht je mensen op straat maar hier dus niet.

 

TwentseWeg (9)TwentseWeg (11)TwentseWeg (12)Het is nog een heel geslenter en ook wel hier en daar een gezoek waar we naartoe moeten lopen. we komen op een gegeven moment aan op de weg naar Heino. Die gaan we maar volgen. Wat we niet zien is dat we een aflag missen. Hierdoor wordt het nog een heel karwei om de route weer op te pikken. Na een tijdje lukt ons dat wel en we komen aan bij de Nieuwe Wetering. We lopen langs dit kanaal en komen nog wat verdwaalde wilrenners uit Hattem tegen. We teuten effe wat over de 4Daagse en gaan verder met onze tocht.We lopen via de Hagen weg naar de Heinoseweg. Hier besluiten we een rust in te lassen.

TwentseWeg (14)TwentseWeg (15)Na stuk komen we dan aan bij het Overijssels Kanaal. Hier begint dan ook de Twentse Weg. Althans we lopen erop. TwentseWeg (20)TwentseWeg (21)Die Twentse weg is rechtdoor, rechtdoor en nog eens rechtdoor. Wat een takke eind rechtdoor. Nabij Lemelerveld steken we de provincialeweg/Ommerweg over.

TwentseWeg (23)TwentseWeg (27)Nu komen we op de Nieuwe Twentseweg. Die is ook lang en gaat dus alsmaar rechtdoor. We zijn het wel een beetje zat dat rechtdoor verharde geklungel. Het is leuk een keer deze weg te lopen, maar daar blijft het dan ook wel bij. We komen ergens langs een kippenboer die buiten een eierenverkooptrekautomaat heeft staan. Je kunt er eieren kopen in doosjes variërend van 10 tot wel 40 eieren per eierenverkooptrekautomaatlade. Voorbijgangers op de fiets wagen zich er niet aan en rijden al lachend door…..Dat kwam dan wel weer door de grappen en grollen van uw razende reporter….Het weer wordt beter en het zonnetje schijnt volop nu!

TwentseWeg (33)11008601_10153229564238895_7531476196765198143_n (2)Lopen Nu richting Elerberg. Bij een camping bij de boer drinken we een kop koffie en eten gebak. Dat mag ook wel want we hadden daar zo’n 34 km in de benen. Hier teuten we wat met 4Daagse wandelaars die daar op die boerencamping staan. Deze twee liepen de 4Daagse voor de 22e x.

TwentseWeg (34)We gaan na een half uurtje vrolijk verder en komen nog langs een boerderij waar ze nogal wat prullaria verkopen.We lopen er wat rond en trekken daarna door het Eler Bos om bij de Ommerweg uit te komen.

Deze steken we over en komen uit bij de Elerweg.

TwentseWeg (37)Hier stopt de route over de Twentse Weg vandaag. Nog wel moeten we teruglopen naar Nijverdal. Dat is dan ook nog 7 km. Bij het station staat mijn scooter. Hier komen we na 44 km toch wel redelijk fit aan.

TwentseWeg (38)

Het wordt een korte rit terug naar Rijssen. Zaterdag deel 2 Nijverdal-Wierden.

 

Zaterdag, 16 mei 2015

Het is alweer redelijk vroeg al ik Ina ga ophalen om samen naar Wierden te tuffen. We komen daar aan en gaan met de trein naar Nijverdal. Gaan daar gelijk van start en lopen dezelfde route terug om weer uit te komen op de Nieuwe Twentse Weg. Na zo’n 6 km bereiken wij deze.

Lopen gelijk naar De Schuilenburg door alwaar we de Midden Regge oversteken. Hier gaan de regencapes uiteindelijk aan.

11150468_10153234368273895_4928124776521766823_n (1)

TwentseWeg (40)Het is nat en koud en echt niet plezierig lopen.

Komt nog eens bij dat ik enorme pijn krijg in mijn linkerschouder en die pijn heeft de hele verdere tocht geduurd.

TwentseWeg (42)TwentseWeg (41)Uiteindelijk komen we op de Oude Twentse Weg terecht en lopen die rechtdoor tot aan de Piksenweg. Dat is dan al gemeente Wierden. We kwamen nog wat wandelaars tegen die een rondje Hellendoorn liepen….40 km in deze kou!

10391020_10153234582328895_9197381422316963213_nEr is niet zoveel aan en ergens onderweg drinken we koffie en eten wat.

Tegenwoordig nemen we twee eieren mee en die smaken maar al te best.

TwentseWeg (44)Mijn humeur is slecht, wat wil je ook. Pijn en alleen maar trekkers op de weg is nou niet een van mijn favo dingen. Ina wordt van die trekkers ook een beetje naar in wolseweg. Dan is het niet ver meer naar Wierden. We worden nog gepasseerd met de auto door Maudy en Matthijs. Tja Vriezenveen – Wierden is dichtbij. Ze zwaaien maar even stoppen was er niet bij.

In Wierden, net bij de gemeentegrens, kopen we een slaatje bij de COOP en die gaat er wel in.

Nu het laatste stukje in de kou en nattigheid naar het station. Hier komen we aan en rijden vervolgens per scooter weer naar Rijssen.

TwentseWeg (46)

De Twentse Weg. Leuk te hebben gelopen maar echt geen aanrader voor wandelaars. Allemaal verharde wegen en allemaal rechtuit gaand. Gewoon saai.

De natuur deed zijn werk en dat was wel weer mooi!

De Twentse weg, de Oude Twentse Weg en de Nieuwe Twentse Weg bijelkaar een mooie fietsroute maar geen wandelweg!

Een routebeschrijving vindt u hier: Twentse Weg  of hier : De Twentse Weg

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s