Midwinterwandeling Delden

Vanmiddag zijn Ina en ik naar Delden gereden met mijn scooter om er de Midwinterwandeling te gaan lopen. We zijn om tien over twaalf vertrokken en om 10 voor één waren we in Delden. De rit was 20 km. We hebben ons ingeschreven bij de VVV en zijn tegen één uur vertrokken.

Al vrij snel kwamen we aan bij de Houtzaagmolen Twickel. We hebben deze bekeken. Eigenlijk wisten we helemaal niet dat er vandaag wat zaken te bezichtigen waren. We vonden het prachtig om de in werking zijnde houtzaagmolen te bekijken. Hebben er een tijdje rondgewandeld om daarna onze tocht te vervolgen.MidwinterDelden (5)MidwinterDelden (2)

MidwinterDelden (4)MidwinterDelden (3)

We kwamen na weer een paar kilometer aan bij Wagenmakerij van den Barg.

Sinds 1872 heeft deze familie hier een wagenmakerij. Een mooie verzameling gereedschappen is hier bijeen gebracht.

MidwinterDelden (6)

Hier heeft men wagens en koetsen gemaakt welke door paarden werden voort getrokken. In deze schuur is te zien op welke manier de bouw van wagens tot stand kwam. De wagenmakerij heeft zijn vijfde generatie van den Barg. Het huidige carrosserie- en wagenbouwbedrijf zit aan de Dennen in Delden.

Na dit bezoek konden we weer even doorstampen. Liepen namelijk een mooi stuk door het bos. Aan de Umfassungsweg stond een koffiekar waar we even hebben gerust en koffie hebben gedronken.

MidwinterDelden (7)MidwinterDelden (8)

Na de koffie liepen we door het bos verder richting Noordmolen.

De Noordmolen is al meer dan 650 jaar oud. In mei 1347 kocht Herman van Twicklo “Huize Eijsink” en de aan de Azelose beek liggende Noordmolens van de herenboer (edelman) Berend van Hulscher. De koopakte is in het archief van kasteel Twickel bewaard gebleven. Daarin is sprake van de Noordmolens. Vroeger stond namelijk tegenover de huidige oliemolen ook nog een korenmolen. Deze is in 1831 afgebroken.

De molen is verschillende malen gerestaureerd, zoals door gedenkstenen in de kademuren nog is te zien. In 1917 werd de molen hersteld, maar stilstand – mede door gebrek aan water – leidde opnieuw tot verval. In de jaren 1976-1978 is het molengebouw opnieuw gerestaureerd in opdracht van de Stichting Twickel. In 1984 kreeg de molen een nieuw waterrad, dat door de Rotaryclub Delden-Borne werd geschonken. In 1989 werd de restauratie van het interieur afgerond.
Sinds mei 1990 houden vrijwilligers de molen in bedrijf. In 2006 was weer een grote reparatie noodzakelijk. Niet alleen de molen, maar ook het molenrad, de kademuren en brug waren aan renovatie toe. Daarnaast moest er vanwege de Arbo-wet een molenaarshuis worden bijgebouwd. Dit verblijf is zo veel mogelijk volgens de oude technieken, die bij de molenbouw werden toegepast, opgetrokken.

Hier bij de Noordmolen stonden Midwinterhoornblazers die zich van hun goede kant lieten zien. Ook waren er een drietal heren die wel heel erg aan het “raddraaien” waren. Enfin heb beloofd hun foto hier te plaatsen dus vooruit dan maar!

Na dit leuke korte bezoek zijn we de Esch opgelopen en liepen alglooiend weer richting Delden. Na een tijdje kwamen we aan bij de Schaapskooi. Niet dat er schapen waren maar een kribbe met het kindje Jezus stond er wel!!

Nu was het een klein stukje tot aan Kasteel Twickel.

Kasteel Twickel ligt temidden van een prachtig landgoed van 4000 hectare.
Het afwisselende landschap bestaat uit zacht glooiende akkers en weilanden, bossen en eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen. Daartussen slingeren zich beken en houtwallen.
Op het landgoed bevinden zich zo’n honderdvijftig boerderijen, herkenbaar aan zwart-witte luiken, en andere gebouwen zoals twee watermolens, de watertoren en de houtzagerij.
Cultuur en natuur gaan op Twickel harmonieus samen.
De zorg voor dit alles berust bij de Stichting Twickel.

We hebben hier maar wat foto’s van ons tweetjes gemaakt. Na dit bezoek was het slechts een klein stukje lopen naar het centrum van Delden. Hier hebben we de scooter gepakt en zijn huiswaarts gereden. Tegen kwart over vijf waren we weer in Rijssen. Een kop soep bij Ina ging er nog wel in. Na deze soep ben ik richting mijn appartement gegaan.

We kunnen terugkijken op een geslaagde middag. In het totaal 40 km. gereden met de scooter en 14 km. gewandeld en dingen bezichtigd in 3,5 uur.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s