Geert Grootepad: Januari en februari 2022

Rijssen, 1 maart 2022

Geert Grootepad:

In het voetspoor van de moderne devotie. Een 100 km lange voettocht door het fraaie, afwisselende en rustige Sallandse land, de bakermat van de Moderne Devotie. Van deze laatmiddeleeuwse religieuze vernieuwingsbeweging was Geert Groote uit Deventer de geestelijke vader.

Al slingerend wandel je van Deventer via Diepenveen en Windesheim naar Zwolle. Langs kloosters, tuinen, landgoederen, pontjes, kerken, boerenland en rustige landweggetjes. Onderweg kom je alles te weten over de Moderne Devotie en de geschiedenis van deze beweging.

Geert Groote uit Deventer

De wandelroute volgt de voetsporen van Geert Groote (1340-1384) uit Deventer, grondlegger van de Moderne Devotie. Hij gaf zijn rijkdom en erebanen op en liet zich wijden tot diaken en trok predikend door het land. Hij legde de nadruk op een persoonlijke beleving van het geloof in plaats van door pausen en geestelijken voorgeschreven geloofsopvattingen. Bovendien predikte hij soberheid en een terugkeer naar de oorspronkelijke waarden van het Christendom.

Geert Groote

Zwolle groeide in de 14e eeuw uit tot het middelpunt van de Moderne Devotie, door de vele kerken, kloosters en conventen. Vanuit Deventer en Zwolle breidde de religieuze beweging zich uit over een groot deel van Europa. De belangrijkste vertegenwoordiger van de Moderne Devotie was Thomas a Kempis. Hij schreef het boek De navolging van Christus, wat – na de bijbel – nog steeds het meest gelezen boek onder Christenen is.

Start Geert Grootepad: 11 januari 2022

Etappe 1: Stadswandeling Deventer

Met de trein zijn Monica en ik naar Deventer gereden. Bij het Station zijn we gestart met het Geert Grootepad.

De stadswandeling was officieel 5 km maar wij maakten daar makkelijk 9 kilometer van. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik Deventer nog nooit heb bekeken met als uitgangspunt Geert Groote. Was echt een leerzame wandeling. Deventer blijft in elk opzicht een prachtige stad met een hele rijke historie!

Met de trein zijn we later teruggegaan naar Rijssen..

26 januari 2022

Etappe 2: NS Deventer – bushalte Diepenveen

Vandaag met de trein naar Deventer gereisd. Hier zijn we gestart met de 2e etappe. Deze wandeling voert via het Oude en Nieuwe Plantsoen Deventer uit en via landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen. Weinig Moderne Devotie langs deze etappe, alleen een voormalige kloosterboerderij aan het eind, maar wel veel natuurschoon. Eigenlijk een korte wandeling van maar 8 kilometer. Wel een mooie. Nu ben ik vaker van Deventer naar Diepenveen gelopen.

1e stuk ging dus veelal door Deventer. O.a. door het Nieuwe Plantsoen met watertoren.

Daarna langs de spoorlijn naar landgoed Nieuw Rande met zijn huis “Nieuw Rande”.

Vanaf hier was het eigenlijk niet ver meer naar Diepenveen.

In Diepenveen zijn we met de bus naar Deventer gereden en per trein aldaar naar Rijssen.

11 februari 2022

Etappe 3: Bushalte Diepenveen – NS Olst

Het werd per trein naar Deventer en verder met de bus naar Diepenveen. Hier konden we starten met etappe 3.

Via het oude klooster in Diepenveen en de kerk liepen we deze plaats uit.

Nu via landgoed Oud Rande naar het Randerpad waar we gerust hebben.

Van hieruit was het maar een klein stukje naar Huis De Haere. Hier hebben we eea bekeken en foto’s gemaakt. Het is daar wel prachtig! Er staat een nutteloos bouwwerk een folly dus. Een ruïne moet het lijken wat het eigenlijk niet is. Diende ter verfraaiing van het landgoed.

We liepen vrolijk verder om uit te komen bij Huis Groot Groenlo. Wel erg mooi en je zult er maar mogen wonen. Nu zijn het dus appartementen!

Olst is nu dichtbij en zo lopen we eigenlijk in 1 streep naar het NS station. Niet nadat we nog even over de markt zijn geslenterd.

Enfin was een gezellige wandeling van 13 km. Van Olst per trein terug naar Rijssen……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s