Marche Internationale de Diekirch. Virtual Walk 2022. Dag 1.

Rijssen, 13 juli 2022

Vandaag de 1e dag gelopen van de virtual Walk 2022 van de Marche Internationale de Diekirch.

Monica en ik zijn dinsdagochtend 12 juli per bus van Rijssen naar Geesteren Gld. gereden. Tegen kwart voor tien zijn we gestart met de Ortolaan en Fladderiep Tocht.

Over deze tocht schreef Truus Wijnen…..

“Wandelend door het waterrijke, boerenland tussen Geesteren en Borculo maak je kennis met een koeienoversteekplaats, een kanostoep en de uitgestorven ortolaan. De laatste broedende ortolaan van Nederland werd in 1998 gespot op landgoed Beekvliet, meldt een stem uit de informatiezuil bij een stuw in de Slinge. Die stem moet je mechanisch op gang helpen, in dit geval antrapp’n als een Zündapp.

Ortolaan

Uitgestorven of niet, Natuurmonumenten maakt op dit landgoed tussen Borculo en Barchem goede sier met de ortolaan, als ‘krullevaar van de Achterhoek’, want de natuur is hier bezig met een inhaalslag. In de singels en houtwallen, in de bossen en weilanden en langs de oevers van de Berkel en de Slinge broeden liefst acht vogels van de rode lijst en zes soorten roofvogels. Een goed teken; natuur en biodiversiteit winnen hier terrein. En dat ervaar je met alle zintuigen tijdens deze afwisselende wandeling met relatief weinig bos en af en toe kilometers vrij uitzicht tot aan de Lochemse Berg. Je loopt grotendeels over verharde (fiets)paden en langs beken en riviertjes waarop in de zomer volop wordt gekanood. Bij stuwen en vistrappen zijn ‘kanostoepen’ gebouwd. Daar kun je de boot naar en hoger of lager waterniveau tillen. De start in Geesteren is veelbelovend. Een dorp als de ansichtkaart waarover Wim Sonneveld zong. Met een fijn terras bij café-restaurant Baan in het centrum, een bijzondere kerk met een zadeldak met een windhaan én een windhen. Aandachtspuntje onderweg: na een stuw over de Berkel stelt Truus je voor de keuze: loop hier rechtdoor als je een wandeling van 9,5 kilometer genoeg vindt, of sla linksaf voor een extra lus van 3,5 kilometer door ‘bruisend’ Borculo met zijn watermolens, Berkelzomp en vijf musea. Eigenlijk te mooi om niet even voor om te lopen en ideaal voor een tussenstop op een terras of om naar het toilet te gaan. Hoog(s)tepunt van de wandeling is de 34 meter hoge fladderiep, naar verluidt de dikste iep van Nederland, 175 jaar oud met een omtrek van 6 meter. Een boomknuffel waard”.

DeFladderiep
Info bord bij de “Fladderiep

Onze wandeling:

We zijn richting Borculo gelopen. Hier hebben we wat rondgekeken en het VVV bezocht.

Borculo was ik nog nooit en vind dit een heel erg mooi stadje in de Achterhoek.

“Olliemölle” Borculo

Nog wat gepraat met iemand die volgende week voor het eerst de 4Daagse gaat lopen. Hebben hem succes gewenst met de 50 km die hij moet gaan wandelen.

Van Borculo uit zijn we door het mooie Berkelland verder gaan wandelen, o.a. langs de Berkel. Hebben eigenlijk alles gelopen wat hierboven in de omschrijving van Truus Wijnen staat beschreven.

In de buurt van Huis Beekvliet kwamen we nog 3 wandelaarsters tegen. Waren op weg naar Ruurlo. Twee van hen gaan naar Nijmegen. De ene voor de eerst keer en de andere voor haar tweede. Werd een leuk gesprek. Zeg maar met leeftijdsgenoten. Wens hun tweetjes veel goeds en een fijne wandeling in Nijmegen toe.

Terug in Geesteren bleek dat we nog niet aan de 20 km zaten die we moeten lopen voor de virtual Walk van de Marche de L’Armee. Dat moeten er minimaal 20 zijn willen we voor hun “official medal” in aanmerking komen. 16 is dus te weinig.

We zijn van Geesteren uit nog een klein rondje extra gaan lopen. Uiteindelijk zijn we naar Gelselaar gelopen. Hier bleek dat we 22 km. hadden gewandeld. Voldoende dus om daar de bus te pakken om terug te rijden naar Rijssen.

Het was een hele mooie wandeling in wel erg hoge temperaturen. zo’n 28 graden was het wel.

Enfin nog dag twee van 20 km. lopen en dan kunnen we de medaille van Diekirch tegemoet zien.

Onze gelopen route…. 22 km

Volgende week lopen Monica en ik de Alternatieve 4Daagse van 2022. 4 dagen 10 km. Wellicht gaan Ina en ik volgend jaar weer de echte 4Daagse lopen. De 105e maar dan de 30 km. samen.

Over de virtual Walk van de Marche Internationale de Diekirch:

MID virtual Walk 2022

Unfortunately, the MID had to cancel its annual 2 days walking event of the last three years. This has been very difficult decisions, but we had no other choice. The global pandemic has forced us to.

It is very important to us that the health of all parties involved in such an event is guaranteed. Because this cannot be granted with the participation of several thousand participants, we offer our walkers a virtual walk in 2022.

We hereby invite you to participate in the MID virtual walk between April 1st and October 31st. You decide alone when and where you want to do the walk.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s